IEUD

Dacă treci vreodată prin Maramureșul Istoric, admirând minunățiile munților ce au stat pavază în fața cotropitorilor pentru a păstra nealterate așezămintele dacilor liberi, nu se poate să nu îți atragă atenția Comuna Ieud. Făcând parte din Județul Maramureș, așezământul este format dintr-un singur sat care a dat și numele comunei situată  pe Valea Izei în partea nordică a  Munțiilor Țibleș.

Este o localitate păstrătoare de valori tradiţionale, etnografice şi folclorice. Este locul unde maramureșenii și-au crescut fiii de-a lungul timpului, fără a-și pierde în negura greutăților vieții, limba, obiceiurile, portul, rămânând demni urmași ai dacilor, iubitori de libertate, dreptate și stăpâni în țara lor. 

Comuna Ieud se mândrește în lumea întreagă cu lăcașurile de cult existente pe teritoriul localității printre care amintim Biserica din Deal, care datează de la începutul secolului al XIV-lea, fiind un vârf al artei şi tehnicii de a construi biserici de lemn în Maramureş și face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Știri

Comuna Ieud pe hartă